CASS-Dret a percebre prestacions per incapacitat temporal o a percebre una pensió d'nvalidesa (TSJA-024/12)
- Resolució
- Sentència · 04/10/2012
- Sentit
- desestima (sentit formal de la part dispositiva, automàtic: no diu qui guanya)
- ROJ
- STSJAD 339/2012
- ECLI
- ECLI:AD:TSJADAD:2012:339
- Recurs
- 24/12
- Ponent
- Bernard Plagnet
- Magistrats
- Bernard Plagnet, Marie Conte, Albert Andrés Pereira
- Àrea
- Administratiu Laboral i Seguretat Social
- Descriptors
- INFORMES DECISIÓ CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL MALALTIA COMUNA INCAPACITAT TEMPORAL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA
La Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Andorra ha dictaminat una sentència que confirma el dret de la Sra. Pino a percebre una pensió d'invalidesa per malaltia comuna categoria A grup tercer, amb efectes econòmics des del 15 de gener del 2011. La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) havia negat inicialment aquest dret, però el tribunal de primera instància havia estat en favor de la Sra. Pino. La CASS va apel·lar aquesta decisió, argumentant que la valoració de l'estat mèdic de l'assegurada havia estat incorrecta i que no estava incapacitada per treballar. Tanmateix, el tribunal superior ha confirmat la sentència original, basant-se en els informes mèdics que indiquen que la Sra. Pino té seqüeles físiques i psíquiques que la incapaciten per exercir qualsevol activitat professional. Per tant, la sentència estableix que la Sra. Pino té dret a percebre la pensió d'invalidesa corresponent.
Resum automàtic publicat pel CENDOJ: serveix per orientar-se; el que val és el text de la resolució.
Sentència
Magistrats
Bernard Plagnet Marie Conte Albert Andrés Pereira
TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA
Sala Administrativa
Núm. de Protocol: SS-0026-1/2011 Núm. de Rotlle: TSJA-024/12
S E N T È N C I A NÚM. 70-2012
PARTS:
Apel·lant: CASS
Representant: Hoyos
Advocat : Cañete
Apel·lada: Sra. Pino
Representant: idem
Advocat: Vall
COMPOSICIÓ DEL TRIBUNAL:
President : M.I. Sr. Bernard Plagnet
Magistrats: M.I. Sr. Albert Andrés Pereira
M.I. Sra. Marie Conte
A la vila d'Andorra la Vella, el quatre d'octubre del dos mil dotze.
El Tribunal Superior de Justícia, Sala Administrativa ha vist el recurs d'apel·lació a les actuacions número SS-0026-1/2011.
En la tramitació d'aquestes actuacions han estat observades les prescripcions legals, i ha estat ponent el magistrat Sr. Bernard Plagnet, el qual expressa el parer del Tribunal.
A N T E C E D E N T S D E F E T
1.- La Sra. Pino va interposar recurs contra la resolució de la CASS de data 22 de febrer de 2011, confirmant en alçada la decisió del 30 de desembre del 2010, sol·licitant la revocació i la declaració del seu dret a percebre les prestacions per incapacitat temporal o a percebre una pensió d'invalidesa.
2.- - En la sentència del 23 de febrer del 2012 el Tribunal des Batlles ha estimat en part la demanda promoguda per la Sra. Pino i declarat el dret de la interessada a percebre una pensió d'invalidesa per malaltia comuna A3 amb efectes econòmics des del 15 de gener del 2011.
3.- En el seu escrit d'apel·lació de data 16 d'abril del 2012, la CASS manifesta principalment:
-la sentència impugnada ha realitzat una incorrecta valoració de l'estat mèdic de l'assegurada: (estat físic i psíquic)
-l'assegurada no justifica el reconeixement d'una pensió d'invalidesa malaltia.
La CASS ha confirmat els seus arguments en el seu escrit de conclusions de data 7 de juny del 2012; amb caràcter subsidiari, la CASS escriu que en l'hipotètic cas que l'assegurada fos mereixedora d'una pensió d'invalidesa, aquesta pensió hauria de ser classificada en el grup segon de la categoria A, atès que l'assegurada pot continuar desenvolupant algun tipus d'activitat laboral.
4.- En la seva contesta de data 8 de maig del 2012, la Sra. Pino, demana la confirmació de la sentència de primera instancia en tots els seus extrems, imposant a l'adversa les despeses processals causades.
La interessada ha confirmat els seus arguments en el seu escrit de conclusions de data 6 de juny del 2012.
5.- Trameses les actuacions a aquesta Sala, s'ha designat el magistrat ponent i han quedat vistes les actuacions per deliberar i decidir.
F O N A M E N T S D E D R E T
Primer.- La Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia és competent per conèixer del present recurs, segons l'article 39.3 de la Llei Qualificada de la Justícia.
2008.
Segon.- Els fets que han donat lloc al present litigi són els següents: La Sra. Pino va iniciar una baixa mèdica en data 15 de febrer del 2010.
Per resolució de data 30 de desembre del 2010 (v. f. 19), confirmada per una resolució del 22 de febrer del 2011 (v. f. 6) la CASS va notificar-li les decisions d'atorgar-li l'alta mèdica amb efectes el 15 de gener del 2011 i de no atorgar-li una pensió d'invalidesa derivada de malaltia comuna en no presentar una reducció de la seva capacitat de guany d'almenys un 60 %.
La sentència recorreguda ha declarat el dret de la interessada a percebre una pensió d'invalidesa per malaltia comuna A3 amb efectes econòmics des del 15 de gener del 2011. En el seu escrit d'apel·lació, la CASS contesta aquest dret reconegut a la Sra. Pino.
Tercer.- Les divergències entre la CASS i l'assegurat són, en primer lloc, sobre el percentatge d'IPP.
Segons la CASS, els perits han fet una incorrecta valoració de les seqüeles de l'assegurada a nivell dorso-lumbar.
Els metges de la CASS valoren les minves de l'assegurada a nivell del raquis: 5, "persistance de douleurs importantes": (v. informe mèdic de data 18 d'abril de 2011, f. 91), "séquelles portant sur le système nerveux périphérique", 20 %. La minva global s'ha de quantificar, segons la CASS, en 45 % (v. f. 91). L'informe psiquiàtric de la CASS, de data 26 d'abril del 2011, conclou, "la patologia que limita el seu funcionament és deguda als dolors. La exploració no mostra criteris de depressió major o altre trastorn mental greu. En aquest sentit pot realitzar una activitat laboral" (v. f. 132). El metge psiquiatra de la CASS ha confirmat aquestes conclusions en un informe de data 15 de febrer del 2012 (v. f. 211).
En el seu informe de data 10 d'agost del 2011, el perit judicial ha considerat que, pel que respecta el raquis, calia necessàriament aplicar en el barem la rúbrica: "Molt importants seqüeles funcionals i anatòmiques" i no la rúbrica considerada pel metge de la CASS, "persistència de dolors importants" (v. més amunt). En aquest cas, correspon una IPP del 30 %, més 20 % per les "seqüeles en relació amb el sistema nerviós perifèric". Correspon a l'assegurada una IPP del 50 %.
La divergència porta sobre les minves a nivell del raquis.
Podem remarcar que en una exploració de data 28 de setembre del 2011, el metge conclou "Les radiografies dinàmiques mostren una rigidificació important a la flexo-extensio" (v. f. 168). Un certificat d'un metge tractant estima "...ha persistit un dolor lumbar posicional amb disestèsies en cama esquerra que condicionen una claudicació a la marxa per un temps perllongat superior a 15 min" (v. f. 25).
Resulta del conjunt d'aquestes constatacions mèdiques que les seqüeles han de ser efectivament considerades com a "molt importants" i la IPP que presenta la demandant és del 50 % per les seqüeles físiques.
Segons el peritatge psiquiàtric de data 21 de novembre de 2011, "per la depressió se li poden atribuir 40 punts" (v. f. 182).
Aquesta minva assoleix el requisit de reducció de la capacitat de guany d'almenys el 60% de la capacitat de guany prevista a l'article 166 de la Llei 17/2008.
La sentència recorreguda ha de ser doncs confirmada en aquest punt.
En segon lloc, la divergència entre la CASS i l'assegurada és sobre la classificació de la interessada.
La CASS indica en el seu escrit d'apel·lació que amb caràcter subsidiari demana la classificació de la pensió en la categoria A grup segon.
Els metges de la CASS estimen que la interessada pot realitzar una activitat laboral (v. informe del 26 d'abril del 2011, f. 132 i del 15 de febrer del 2012, f. 211).
El perit judicial estima que l'assegurada "podrà realitzar activitats laborals sedentàries, si bé tenint en compte l'edat i les aptituds serà difícil trobar algun perfil laboral adient per a la pacient" (v. f.160, informe de data 10 d'agost de 2011).
El perit psiquiàtric estima, en el seu informe de data 21 de novembre de 2011, "a la meva manera d'entendre, aquestes patologies l'incapaciten totalment per a treballar, tant a causa de la depressió, que és greu i li produeix una apatia i inhibició, com per l'hernia dorsal que la limita pels moviments i li ocasiona dolor" (v. f. 182).
Un metge tractant conclou, en data 14 de juliol 2010, "pel que s'ha exposat, el quadre correspon a una depressió major recurrent i dol prolongat. Es desaconsella la seva intervenció quirúrgica, així com reiniciar l'activitat laboral" (v. f. 20). Aquesta anàlisi ha estat confirmada en data 17 de gener de 2011 (v. f. 26).
Com a conseqüència del conjunt d'aquests elements d'informació en resulta que la pensió ha de rebre la qualificació de l'article 170-a Grup 3, "Si la persona assegurada està incapacitada per exercir qualsevol activitat professional".
La sentència ha de ser igualment confirmada en aquest punt.
Quart.- No s'aprecien circumstàncies determinants d'una especial condemna al pagament de les despeses d'aquesta segona instància.
D E C I S I Ó
En atenció a tot el què s'ha exposat, la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, en nom del poble andorrà, ha decidit:
Primer: Desestimar el recurs d'apel·lació presentat per la CASS.
Segon: Confirmar la sentència recorreguda i declarar el dret de la Sra Pino a percebre una pensió d'invalidesa per malaltia comuna categoria A grup tercer, amb efectes econòmics des del 15 de gener del 2011.
Tercer: De no efectuar cap condemna en costes.
Aquesta sentència és ferma i executiva.
Manem que una vegada s'hagi complert el què disposa l'article 76 de la Llei de la Jurisdicció Administrativa i Fiscal, es lliurin els autes originals amb la certificació d'aquesta sentència al Tribunal Unipersonal del Batlle, Secció Administrativa dels quals procedien, i que s'arxivin les actuacions del Tribunal.