CASS - SEGURETAT SOCIAL. Import diari en concepte de prestació per incapacitat temporal percebut per un afiliat que també percep una pensió d'invalidesa (2000059/2016)
- Resolució
- Sentència · 20/07/2017
- ROJ
- STSJAD 250/2017
- ECLI
- ECLI:AD:TSJADAD:2017:250
- Recurs
- 18/17
- Ponent
- Bernard Plagnet
- Magistrats
- Bernard Plagnet, Marie Conte, Albert Andrés Pereira
- Descriptors
- LLEI DECISIÓ SEGURETAT SOCIAL CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL MALALTIA COMUNA INCAPACITAT TEMPORAL SENTÈNCIA (JURISDICCIÓ ADMINISTRATIVA)
La Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Andorra ha dictaminat que la Sra. Machado té dret a percebre una prestació econòmica per incapacitat temporal d'un import diari de 58,98 euros, en comptes dels 52,53 euros inicialment concedits per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). La decisió es basa en l'aplicació literal de l'article 147.2 de la Llei de la Seguretat Social, que estableix que la prestació econòmica per incapacitat temporal és compatible amb la percepció d'altres pensions, però amb certs límits. El tribunal ha considerat que la CASS havia aplicat incorrectament aquest article, reduint indebidament l'import de la prestació econòmica per incapacitat temporal. La sentència revoca parcialment la decisió anterior i declara que la resolució de la CASS era parcialment ajustada a dret.
Resum automàtic publicat pel CENDOJ: serveix per orientar-se; el que val és el text de la resolució.
Sentència
Magistrats
Bernard Plagnet Marie Conte Albert Andrés Pereira
Núm. de Protocol: 2000059/2016 Núm. de Rotlle: TSJA-0000018/2017
SENTÈNCIA 81-2017
PARTS:
Apel·lant: Sra. Machado
Representant: Sr. Vaquero
Advocada: Sra. Talavera
Apel·lat: CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS)
Representant: Sra. Arnau
Advocada: Sra. Gutierrez
COMPOSICIÓ DEL TRIBUNAL:
President: M. I. Sr. Albert Andrés Pereira
Magistrats: M. I. Sr. Bernard Plagnet
M. I. Sra. Marie Conte
Andorra la Vella, vint de juliol de dos mil disset.
El Tribunal Superior de Justícia, Sala Administrativa, ha vist el recurs d'apel·lació a les actuacions número 2000059/2016.
En la tramitació d'aquestes actuacions han estat observades les prescripcions legals, i ha estat ponent el magistrat Sr. Bernard Plagnet, el qual expressa el parer del Tribunal.
ANTECEDENTS DE FET
1.- La Sra. Machado va interposar demanda jurisdiccional contra la resolució del Consell d'Administració de la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS) del 20 de setembre de 2016, mitjançant la qual s'acordava l'abonament a l'assegurada d'un import diari de 52,53 euros en concepte de prestació d'incapacitat temporal juntament amb l'import de la pensió d'invalidesa que ja venia percebent.
2.- En la sentència de 16 de gener de 2017 el Tribunal Unipersonal del Batlle ha desestimat la demanda promoguda per la Sra. Machado.
3.- En el seu escrit d'apel·lació de data 2 de març de 2017, la Sra. Machado estima en substància:
a l'assegurada li correspon el dret a percebre íntegrament el total de l'import de la pensió per incapacitat temporal, de forma independent a la percepció d'una prestació per invalidesa que se li va atribuir per sentència ferma a l'any 1986, per trobar-se en una situació especial, al ser un dret adquirit de forma anterior a la Llei i que no pot penalitzar amb d'altres prestacions, bàsicament pel principi de no retroactivitat de la norma jurídica, quan és desfavorable. Per tant, li ha de correspondre el pagament de l'import diari de 66,28 euros i no el de 52,53 euros.
La Sra. Machado ha confirmat els seus arguments en el seu escrit de conclusions de data 17 de maig de 2017.
4.- En la seva contesta de data 4 d'abril de 2017, la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS) estima en substància:
l'assegurada ha continuat treballant en el col·lectiu de persones assalariades i, en data 21 de juny de 2016, ha presentat una baixa mèdica derivada de malaltia comuna. La legislació vigent contempla que el càlcul de la baixa mèdica s'ha de fer tenint en compte el salari mensual mitjà i l'import de la pensió que percep la persona assegurada, de conformitat amb l'article 147.2 modificat per la Llei 18/2014 del 24 de juliol, que és d'aplicació a totes les situacions produïdes a comptar de l'1 de març de 2015.
l'aplicació de l'article 147.2 no suposa, en cap cas, reduir l'import de la prestació d'invalidesa; en efecte, la persona continua percebent l'import íntegre de la prestació d'invalidesa reconeguda per aquesta parapública. Aquesta disposició pretén regular únicament l'import de la prestació econòmica per incapacitat temporal tenint en compte la quantia percebuda en concepte de pensió d'invalidesa.
La CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS) ha confirmat els seus arguments en el seu escrit de conclusions de data 17 de maig de 2017.
5.- Trameses les actuacions a aquesta Sala, s'ha designat el magistrat ponent i han quedat vistes les actuacions per a deliberar i decidir.
FONAMENTS DE DRET
Primer.- Competència
La Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia és competent per a conèixer del present recurs, segons l'article 39.3 de la Llei Qualificada de la Justícia.
Segon.- La Sra. Machado és beneficiària d'una pensió d'invalidesa mensual derivada d'accident laboral del 35% d'incapacitat des de l'1 d'octubre de 1983.
En data 21 de juny de 2016, va presentar una baixa mèdica derivada de malaltia comuna.
S'han de distingir les modalitats d'aplicació d'aquestes dos pensions.
Tercer.- Pel que fa la pensió d'invalidesa.
La persona continua percebent l'import íntegre de la prestació d'invalidesa reconeguda per la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS) i, en conseqüència, l'assegurada no és penalitzada sobre aquest punt: v. el "Detall de càlcul de la prestació econòmica per incapacitat temporal d'una persona assegurada pensionista" (foli 15, revers, de data 4 de juliol de 2016): "... l'opció més favorable en quantia és:
L'import diari de 52,53 EUR en concepte de prestació econòmica per incapacitat temporal més l'import de la vostra pensió" (la negreta és nostra).
Quart.- Pel que fa la prestació econòmica per incapacitat temporal
Pel càlcul d'aquesta segona pensió, s'han d'aplicar les disposicions de l'article 147 del text consolidat de la Llei 17/2008, refós per l'article 54 de la Llei 18/2014 del 27 de juliol.
Als termes de la Disposició final tercera de la Llei 18/2014: "Aquesta Llei entra en vigor el primer dia del mes següent al termini de sis mesos de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.", és a dir l'1 de març de 2015.
En aquest cas, el fet generador de la prestació per incapacitat temporal es produeix en la data de la baixa mèdica, és a dir el 21 de juny de 2016.
Com recull encertadament la sentència recorreguda, "En el cas d'autes l'ens gestor aplica amb efectes de futur la norma vigent al moment de produir-se el fet generador de la prestació per incapacitat temporal" (fonament de dret Segon). Per tant, s'han d'aplicar les modalitats de càlcul de la prestació econòmica per incapacitat temporal previstes per l'article 147.
Als termes de l'article 147:
"Càlcul de la prestació
Les modalitats de pagament de les prestacions econòmiques per incapacitat temporal són les següents:
Per malaltia professional i accident laboral:
Fins al trentè dia, inclòs, d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 66% de la trentena part de la base de càlcul.
A partir del trenta-unè dia, inclòs, d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 70% de la trentena part de la base de càlcul.
A partir dels cinc-cents quaranta dies d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 60% de la trentena part de la base de càlcul.
Per malaltia comuna i accident no laboral:
Fins al trentè dia, inclòs, d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 53% de la trentena part de la base de càlcul.
A partir del trenta-unè dia, inclòs, d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 66% de la trentena part de la base de càlcul.
A partir dels cinc-cents quaranta dies d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 60% de la trentena part de la base de càlcul.
La percepció de la prestació econòmica per incapacitat temporal és compatible amb la percepció d'altres pensions, en els termes que segueixen.
Si la persona assegurada en situació d'incapacitat temporal percep una pensió per invalidesa o per jubilació, ha d'optar entre percebre solament la pensió i no la prestació per incapacitat temporal, o bé percebre l'import mensual que resulti d'aplicar, sobre la suma de la pensió i de la base de càlcul de la prestació d'incapacitat temporal, els percentatges que corresponguin d'acord amb l'apartat 1 d'aquest article en funció del tipus de malaltia o accident i del temps durant el qual es meritin ambdós prestacions.
En aquest darrer cas es redueix la quantia de la prestació temporal perquè no superi el límit assenyalat en l'apartat anterior."
El càlcul de la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS)
La CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS) aplica l'article 147.2 atès que la interessada es troba en la situació prevista per aquest text: "Si la persona assegurada en situació d'incapacitat temporal percep una pensió per invalidesa", que el cas de la Sra. Machado aquest text preveu una opció entre percebre:
-"solament la pensió i no la prestació per incapacitat temporal": en aquest cas, seria 13,75 EUR.
O bé,
-"l'import mensual que resulti d'aplicar, sobre la suma de la pensió i de la base de càlcul de la prestació d'incapacitat temporal, els percentatges que corresponguin d'acord amb l'apartat 1 d'aquest article en funció del tipus de malaltia o accident i del temps durant el qual es meritin ambdós prestacions."
En aquest cas: (111,30 + 13,75 = 125,05) x 53 % (paràgraf 1 de l'article 147) = 66,28 EUR.
És clarament l'opció més favorable.
Per acabar el càlcul, la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS) descompta l'import diari de la pensió d'invalidesa:
Import de la prestació econòmica: 66,28 - 13,75 = 52,53 EUR.
El càlcul que demanda l'assegurada
"La prestació temporal s'ha de calcular de forma totalment independent a la pensió per invalidesa i el càlcul d'ambdues pensions hauria de ser cumulatiu , tal com s'ha vingut produint d'ençà fa més de trenta anys i fins a l'entrada en vigor de la modificació operada a la Llei de la Seguretat Social per la Llei 18/2014" (v. el seu escrit de conclusions de segona instància, punt segon). L'assegurada, doncs, demanda un import de prestació econòmica de 66,28 EUR.
Aquest càlcul no respecta les disposicions de l'article 147.2 (v. apartat 3 següent).
L'aplicació literal de l'article 147.2
No és discutit que l'opció més favorable per l'assegurada és el segon cas previst en l'article 147.2 (v. més amunt, apartat 1), però s'han d'aplicar literalment les disposicions d'aquest article, que preveu dues etapes pel càlcul:
1a etapa: Les modalitats de l'opció:
En aquest cas, com ho diu la CAIXA ANDORRANA DE SEGURETAT SOCIAL (CASS), l'opció més favorable és el càlcul següent (v. més amunt, punt 1).
111,30 + 13,75 = 125,05 x 53 % (article 147.1) = 66,28 EUR
2na etapa: La determinació de l'import de la quantia de la prestació temporal.
L'article 147.2 precisa, in fine: "En aquest darrer cas es redueix la quantia de la prestació temporal perquè no superi el límit assenyalat en l'apartat anterior". Està clar que el text no preveu la deducció de l'import diari de la pensió d'invalidesa.
El límit assenyalat en l'apartat anterior, és a dir, l'apartat 1, és en aquest cas: "b) Per malaltia comuna i accident no laboral: (...) Fins al trentè dia, inclòs, d'atur de treball la prestació econòmica diària és igual al 53% de la trentena part de la base de càlcul."
El límit és: 111,30 x 53 % = 58,98 EUR
Es pot concloure que resulta de l'aplicació literal de l'article 147.2 que l'assegurada té dret a percebre una prestació econòmica per incapacitat temporal d'un import diari de 58,98 euros. És a dir, que la pensió d'invalidesa s'acumula amb la prestació econòmica per incapacitat temporal (58,98 + 13,75, v. més amunt, fonament de dret Segon).
Per tant, l'assegurada no està penalitzada.
Cinquè.- No s'aprecien circumstàncies determinants d'una especial condemna al pagament de les despeses d'aquesta segona instància.
DECISIÓ
En atenció a tot el que s'ha exposat, el Tribunal Superior de Justícia, Sala Administrativa, en nom del poble andorrà, decideix:
Primer.- Estimar parcialment el recurs d'apel·lació presentat per la representació processal de la Sra. Machado.
Segon.- Revocar la sentència recorreguda en el sentit de declarar que la resolució del Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social de data 20 de setembre de 2016 és parcialment ajustada a dret i als fins que legitimen l'activitat administrativa.
Tercer.- Declarar que la Sra. Machado té dret a percebre una prestació econòmica per incapacitat temporal d'un import diari de 58,98 euros.
Quart.- De no efectuar cap condemna en costes. Aquesta sentència es ferma i executiva.
Manem que una vegada s'hagi complert el que disposa l'article 76 de la Llei de la Jurisdicció Administrativa i Fiscal es lliurin els autes originals amb la certificació d'aquesta sentència al Tribunal Unipersonal del Batlle, Secció Administrativa del qual procedien, i que s'arxivin les actuacions del Tribunal.
Així, per aquesta nostra sentència, definitivament jutjant, ho manem i signem.